TUINEN VOL CULTUUR

Op een stapel houtblokken zit ‘iets’. In een tuin van de Kitsteeg. Je kunt niet goed zien wat het is. Het is in doeken gewikkeld. Het murmelt en beweegt langzaam. Publiek, waaronder jonge kinderen, kijkt toe. Een man loopt over het speelvlak. Het is zijn tuin en hij bakt vandaag pizza’s. In een houtoven. Danseres Kristien ontvouwt zich langzaam. Zij danst in deze tuin, of nee…., ze danst mèt de tuin. Het is het Wintertuin Festival. Een initiatief van het kunstenaarscollectief ‘The Halfwits’.

“We misten iets in de Alkmaar”, vertelt Sara Licher, een van de organisatoren. “Vorig jaar deden we een festival in huiskamers. Dit jaar in tuinen”. Op acht locaties is er een grote diversiteit aan muziek, dans, film, poëzie, theater te zien. Het niveau is hoog en de tuinen zijn overvol. Dan Birch, speelt op zijn zelfgemaakte gitaar in een tuin op de baansingel. Hij zocht een hobby, zo vertelt hij, en dus bouwde hij een gitaar.

Wintertuin Festival; houtvuren en kruidenbitter

Op het pleintje van de westerkolkstraat is het druk. Een man of honderd hebben zich verzameld rondom vuurkorven, glühwein, marshmallows en warme chocolamelk. Om hen heen geparkeerde auto’s. ‘Aan het woord’ is de Neutral Ground Brassband. Zij vullen de waterige wintermiddag met scheurende saxofoons, een dito trombone, rauwe kreten en een tuba. Het plein baadt zich in hun klanken, laaft zich en gaat gemoedelijk kopje onder. Deze muziek hoort hier. De saamhorige koud, het geurend houtvuur, de kruidenbitter en joelende kinderen. Dit is zo’n moment. Uniek. Gecreëerd door kunstenaars, artiesten en mensen die spontaan komen helpen.

‘All the Kings Daughters’ spelen in de tweede Landdwarsstraat. Tuin en aangrenzende steeg puilen uit. In het koffertje aan hun voeten liggen zelf gemaakte sierraden en een EP-tje. “Die kunnen jullie kopen”, venten Nina en Laura glimlachend. De tuin luistert ademloos. Ze zingen prachtig harmonisch. En terwijl de gitaar met de winter worstelt, hoor je het talent. Wat een geluk dat de koning twee dochters heeft…

Het Wintertuin Festival heeft Alkmaar een beetje opgepoetst. Nou ja, ‘The Halfwits’ hebben dat gedaan. Sara Licher, Arjen Ulrich, Lisanne Jansen, Robin Wuyts, Karlijn Pustjens. Samen met artiesten, vrijwilligers, gastheren en –vrouwen, hebben zij gewreven. En zie, Alkmaar glanst weer een beetje meer.

Komt er nog een keer een Wintertuin Festival? Nou, dat weten de dames en heren Halfwits nog niet… Tja….

“We misten iets in de Alkmaar”

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Locatie:

Binnenstad, Alkmaar

Organisatie:

Social Media:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.