LE FABULEUX DESTIN D’AMÉLIE POULAIN

Wandrekken, opgetrokken baskets, een houten vloer met gekleurde belijning, tl-licht in de altijd knusse kleur ‘sportzaal’ en de keuze uit plastic kuipstoeltjes of gymzaalbanken met wielen aan een kant. Theatergroep Horizon repeteert. Als acteur moet je in een dergelijk entourage wel zielsgelukkig zijn met een prachtig verhaal als ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’ of kortweg ‘Amélie’.

Het verhaal over Amélie is niets minder dan een parel. Opgroeiend tussen een neuroot van een moeder en een ijsberg van een vader, maakt ze geen makkelijke start. Wegens haar veronderstelde hartafwijking mag ze niet naar school en ziet daardoor nauwelijks leeftijdsgenoten. Amelie leert zich niet binden en worstelt, zo blijkt, met relaties. In het stuk van Horizon wordt Amelie dan ook door verschillende acteurs neergezet. Dat is verassend en sterk.

De man van glas

Haar avontuur begint wanneer Amélie bij toeval een ooit verstopt doosje vindt met hierin de kostbaarheden van een kind. In haar zoektocht naar de rechtmatige eigenaar van deze verloren jeugdherinneringen, wordt ze verliefd op een jongen Nino. Hierin openbaart zich een van de vele mooie lagen van het verhaal. Nino heeft een plakboek waarin hij verscheurde pasfoto’s weer aan elkaar plakt. Hij heelt mensen. Er is dus hoop.

Samen met haar onderbuurman, Raymond Dufayel, spiegelt Amélie zich aan een meisje in het schilderij van Renoir, ‘De lunch van de roeiers’. Pratend over haar en haar gedachten projecteert Amelia haar eigen zielenroerselen op het personage wiens gezicht voor Raymond maar moeilijk te schilderen is. Hij begrijpt haar niet goed, vandaar.

Getergd door een botziekte wordt Raymond ‘de man van glas’ genoemd. Uiteindelijk is hij het die Amélie het laatste zetje in de goede richting geeft. In de Franstalige film zegt hij; “Voilà, ma petite Amélie, vous n’avez pas des os en verre. Vous pouvez vous cogner à la vie. Si vous laissez passer cette chance, alors avec le temps, c’est votre cœur qui va devenir aussi sec et cassant que mon squelette. Alors, allez y, nom d’un chien!”

En zo brengt Horizon een mooi stuk op de planken. Het verhaal is fris, heeft humor en een prachtige moraal; Ja, je zult zo nu en dan tegen het leven aan botsen. Dat hoort erbij en deert niet. Ga ervoor, volg je hart. Die kan wel een stootje hebben. Je bent immers niet van glas…

De musical ‘Amélie’ van Theatergroep Horizon speelt op 29 en 30 mei in de kleine zaal van Theater De Vest. Een aanrader voor iedereen die zin heeft in een mooie, humoristische en inspirerende voorstelling over mensen die dwars door het leven heen op zoek zijn naar een beetje geluk. Gewoon een beetje…

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Locatie:

Sportzaal Egmond

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.