ALKMAARSE GESCHIEDENIS KOMT TOT LEVEN

Hij is de laatst overgebleven. Z’n kornuiten zijn ‘m namelijk gesmeerd. Allemaal. Heet Pablo of Juan of zo iets. Hij laat zich niet vaak zien. Meestal alleen op 8 oktober. Schichtig om zich heen kijkend of hij niet wordt gespot door hem wat minder vriendelijk gezinde Watergeuzen. Een Spaanse soldaat in ons Stedelijk Museum Alkmaar. Normaal gesproken waarschijnlijk woonachtig in het museumdepot. Als de Alkmaarse variant van Hiroo Onoda.

Met open mond

Er wordt met open mond geluisterd. Af en toe en vooral onaangekondigd buldert zijn stem door de krochten van het museum. Toehoorders sperren hun ogen als door krijgsgewoel overvallen. Zijn zwaard met pareerstangen rammelt terwijl zijn borstharnas genadeloos glimt.

Het Stedelijk Museum toont je de Victorie. Laat het je beleven. Je wordt meegenomen in een spannend verhaal. Het verhaal van onze stad. Mooi en eigentijds uitgebeeld. Een video-tocht leidt je door het ontzet, langs kletterend wapentuig, donkere gangen, skeletten, schedels en doorgestoken dijken. Voeg een snufje fantasie toe en de kruitdampen slaan je in no-time op de keel. Het is knap gemaakt.

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Social Media:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.