MAGIC IN THE AIR

“Mooie jas heb je trouwens aan”, roept hij haar na terwijl ze het podium verlaat. Haar deel van de repetitie zit erop. Hij, Maurice van der Poll, staat, nu nog gewoon in zijn nonchalante spijkerbroek en dito T-shirt, op het podium van Theater de Beun. Vanavond zet Stichting Showhero zijn jaarlijkse show op de planken. “Het is geen jas!”, klinkt het, met een snufje snib, terug vanuit het donkere niets tussen de coulissen. Het is allemaal erg ongedwongen, hoewel sommige deelnemers het toch behoorlijk spannend vinden.

Showhero organiseert evenementen voor mensen met een beperking om hen een geweldige dag te bezorgen. Zo ook tijdens hun jaarlijkse show die vanavond het thema ‘Magie’ heeft. Op het podium wordt geoefend met trucs die zelfs de uitvoerende deelnemers oprecht lijken te verrassen. Zo verandert een gekreukeld groen zijde doekje in een (wandel)stok, verdwijnt een eveneens gekreukeld blauw doekje in een soort kerkenzak, wordt er met lichtjes gegooid en is er een echte goochelaar Kariem genaamd. Hij, hoewel hij normaalgesproken close-up acts verzorgt, staat vanavond op een podium. Dat is duidelijk nog wat onwennig.

Kappen en kletsen

Ondertussen in de kleedkamer draait de kap en grime op volle toeren. De kapster kletst en kapt zoals kapsters kletsen en kappen. Een bewonderingswaardige nooit aflatende stroom belangstellende smalltalk vergezelt van een hete-krultangen-en-haarlak-geur. Ze vlecht wonderlijke creaties bij voornamelijk vrouwelijke deelnemers, terwijl ze en passant, links en rechts wat weerbarstige plukjes vastzet met speldjes. Kapsels als kunstwerkjes.

Op het podium is het de beurt aan Kariem. Hij toont een vliegende tafel-illusie. “De tafel was stuk en dus kon ik niet veel oefenen”, vertelt hij, “en thuis heb ik maar weinig ruimte.” Kariem is close-up magician en beatboxer. Z’n vingervlugge technieken zijn sterk en dus is zijn vraag of zijn kaart-manipulaties niet te doorzien zijn, volstrekt overbodig. “Ik zie helemaal niets”, stelt Lucas Bugter, die even als goochelaars-assistent dient, hem gerust. En dat klopt. Je ziet niets dus blijft er bij Kariem pure magie over. Vanavond toont hij zijn talent aan een uitverkocht Theater de Beun.

Kippensoep met een botje

Ook de juryleden zijn gearriveerd. Ruim op tijd worden ze gebriefd door Lucas voor wie het niet makkelijk is om de heren bij de les te houden. Blijkbaar zijn ze in een wat melige bui. Schuine grappen gevolgd door bulderende schater salvo’s van het type je-moet-erbij-geweest-zijn. Het is geen probleem. Deze heren zijn door de wol geverfd. Ze hebben al vaker met dit bijltje gehakt.

De kleedkamer heeft inmiddels een metamorfose ondergaan. Was voorheen het uiterlijk leidend in deze druk bevolkte ruimte, is het nu de beurt aan de inwendig mens. Roze slaatjes, waarschijnlijk zalm, met een groen blaadje sla en een kwak whiskey-cocktail-saus, worden door de kapster gespiesd met een witte wegwerpvork. “Ik wist niet dat je het in je had”, wordt haar toegeroepen. “Dat weten jullie natuurlijk niet”, verklaart ze met een lach, “maar mijn vader was traiteur.” Dat verklaart een hoop en dus laten de dames en heren het zich goed smaken. Ossenstaartsoep, gevolgd door de vraag of het wel echte ossenstaart is, en kippensoep met een verdwaald botje die een dergelijke vraag overbodig lijkt te maken. Het wordt wat stiller in de kleedkamer. Zachte hete-soep-leidt-tot-slurpen geluidjes omlijsten het voldane ‘Hmmmm-en’ dat volgt op het proeven van sneetjes donkerbruin vloerbrood met echt boter. Het buffet smaakt naar meer. Net als Showhero. Want ook dat smaakt naar meer. Hmmmm…!

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.

Betrokken waren:

Regie:
Lucas Bugter

Presentator:
Maurice van der Poll

Hoofdgast:
Kariem Ahmed (Goochelaar)

Jury:
Jeroen Schouten, Marius Prein, Hans Romeyn

Beamer:
Zeb Koppes

Geluid:
Casper O’Donoghue

Video:
Djoey Bodenstaf

Visagie:
Saskia Nanne-Pranger, Heleen

Begeleiding:
Mariska Bugter, Robin Pusch, Nick Dekker, Jacqueline Meijer, Lynn Wakelkamp, Claartje Schouten, Dianne Dekker, Kim van Weering, Lianne Bruin, Willemijn Koster, Bo Rustenburg

Catering:
Saskia Nanne-Pranger, Robin Pusch

Deelnemers:
Linda van Stralen, Anouk, Finus Groen, Kim Visser, Danique, Alma, Bianca Mos, Eva Punt, Eric Stam