SIMPEL EN DUIDELIJK

‘Oog op Alkmaar’ brengt lokale en regionale onderwerpen in beeld middels fotoreportages. Dit doen we met een kleine groep vrijwillige fotografen. Oog op Alkmaar wordt gesponsord door Pin 12. Zij onderhouden bijvoorbeeld onze website. Oog op Alkmaar ontvangt geen subsidie.

Gebruik van ons fotomateriaal

Fotoreportages worden gedeeld via deze website en sociale media zoals Facebook en Instagram. Regelmatig krijgen wij vragen over het (her)gebruik van ons materiaal. Vooral de vraag of foto’s gratis gebruikt mogen worden, wordt dagelijks gesteld. Hieronder staan de voorwaarden waaronder onze foto’s (en teksten) gebruikt mogen worden.

Wanneer wij foto’s in opdracht maken, heeft de opdrachtgever hiervan het gebruiksrecht, maar niet het auteursrecht. Over het gebruik van de foto’s worden vooraf afspraken gemaakt.

Gebruik je een foto zonder toestemming van de auteur, dan ben je in overtreding. Dit lijkt in de huidige tijd misschien een klein vergrijp, maar vergis je niet. Gewoon niet doen dus, vooral omdat het helemaal niet nodig is. Onze foto’s zijn volgens afspraken te gebruiken voor niet-commercieel en ook commercieel gebruik.

Voorwaarden gebruik foto’s met watermerk

Op al onze foto’s staat bij publicatie een watermerk. Deze foto’s mag je onder voorwaarden voor niet-commercieele doeleinden en zonder overleg gebruiken. Niet-commercieel gebruik wil zeggen gebruik voor redactionele artikelen of gebruik met een duidelijke non-profit doelstelling.

 • De foto mag niet veranderd worden.
  Je mag de foto niet bewerken of opnieuw uitsnijden (croppen) Het beeldmerk moet makkelijk leesbaar blijven. In de praktijk betekent dit dat je de foto niet kleiner kunt schalen.
 • Er moet een bron en naamsvermelding bij de foto worden geplaatst. Dit betekent dat je bij iedere foto de bron en de naam van de fotograaf vermeldt.
  Drukwerk = Bron: Oog op Alkmaar | Naam van de fotograaf
  Online = Bron: Oog op Alkmaar | Naam van de fotograaf (Oog op Alkmaar is een actieve link (follow) naar www.ooalkmaar.nl)
 • Plaats je een reeks van onze foto’s in een duidelijke samenhang dan is een eenmalige bron- en naamsvermelding voldoende. Bij twijfel kun je gewoon even met ons overleggen.
 • Facebookberichten mag je delen waardoor je ze op je eigen tijdlijn zet. Door een bericht te delen voldoe je meteen aan de voorwaarden voor het online gebruik van de foto’s. De foto’s zijn onveranderd, het beeldmerk is makkelijk leesbaar en er is een link naar onze (in dit geval) Facebookpagina. Prima in orde dus.
 • Gebruik van foto’s op onze website. Ook kun je foto’s van onze website afhalen. Let erop dat het watermerk makkelijk leesbaar blijft bij herplaatsing en zorg ervoor dat de bron- en naamsvermelding in orde is. Bron: Oog op Alkmaar | Naam van de fotograaf (Oog op Alkmaar is een actieve link (follow) naar www.ooalkmaar.nl)
 • Op onze website vind je ook enkele foto’s zonder watermerk. Deze mogen niet gebruikt worden.
 • Oog op Alkmaar heeft het recht om het gebruik van foto’s onder bovenstaande voorwaarden, zonder opgaaf van reden, te verbieden.

Voorwaarden gebruik foto’s zonder watermerk

Heb je een foto nodig zonder watermerk dan kan dat ook. Zoek even contact met ons. Dan nemen we je wensen even door en maken het voor je in orde. Hier berekenen we een klein bedrag voor de foto en de administratiekosten.

Onderstaande beeldlicenties zijn bedoeld voor organisaties. Wij verzorgen geen verkoop aan particulieren.

Prijzen foto’s zonder watermerk
Prijzen per stuk 1 stuks 2 stuks 3 of meer
Foto’s voor een website € 65,- € 55,- € 45,-
Foto’s voor drukwerk € 85,- € 75,- € 65,-
Foto’s voor website + drukwerk € 90,- € 85,- € 75,-

Prijzen inclusief administratie en verwerkingskosten en exclusief 21% btw.

Voor beelden uit onze Creative Stack gelden aparte afspraken en tarieven. Prijzen op aanvraag.  

Gebruik van foto’s als verkoopwaar/merchandise

Wil je een foto gebruiken als verkoopwaar zoals bijvoorbeeld als ansichtkaart, in een boek, op een mok, etc., neem dan contact met ons op. Aan de hand van je wensen maken wij een passende offerte.

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van Oog op Alkmaar:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security