WAUW!

“Wauw!”, klinkt het. Een jong meisje is bezig een DJ-robot te bouwen. Een Arduino microprocessor, kabeltjes, sensoren, steppen motortjes, karton en tape. Van dit laatste veel overigens, heel veel. “Maar hoe moet ik verder dan?”, vervolgt ze gretig. En eigenlijk maakt het antwoord helemaal niets uit. Ze heeft precies de twee goede dingen gezegd “Wauw” en “Maar hoe moet ik verder dan?”, meer heb je echt niet nodig om iets te maken, iets te leren, vooruit te komen. En dat doet ze. Naast een karrevracht tape beschikt over een minstens even imposante hoeveelheid geduld. Vanochtend had ze misschien nog nooit van een microprocessor gehoord en nu bouwt ze haar eigen robot. Een DJ-robot met een Arduino uno. Klinkt stoer toch?

Buiten op het plein van de telefooncentrale is het allemaal wat minder. Daar valt Makers World met bakken in het water. Er is geen kip. Totaal uitgestorven. Martijn Goosen met zijn Duurzame Ontdekbus heeft zich op het plein verschanst en is helemaal klaar om met allerlei experimenten kinderen te leren over duurzaamheid. Hier wordt echter niets geleerd vandaag. Half in een regenplas ligt een geplastificeerd kaartje. In kleurige letters wordt uitgelegd hoe je een waterraket kunt maken. Leuk om te doen, maar nu dus even niet. Hij, Martijn, maakt er het beste van. In een warme trui tuurt hij, leunend tegen de schuifdeur van zijn Ontdekbus, de regen in. Naast hem op tafel, chocolade lolly’s in de vorm van insecten. Het had zo leuk kunnen zijn vandaag.

Dat wil ik op school ook leren

Bij de Arduino robots vinden ze het eigenlijk niet zo erg dat het wat rustig is. “Nu kunnen we de kinderen tenminste begeleiden. We hebben tijd voor ze en daardoor bedenken ze hele creatieve dingen.” De Arduino-robots niet de enige robots vandaag. Een paar ruimtes verder op treffen we Fablab ‘De Kaasfabriek’ aan. Ook hier een vernuftig ding. Een limonade robot. Door middel van injectiespuiten gevuld met limonade kan de robotarm bewegen. Een paar jonge kerels met ‘Makers World’ polo’s aan, proberen het uit. Het lukt.

In de atoomkelders van de Telefooncentrale staan de wearable art creaties van WAAH! opgesteld. Nu kun je ze op je gemak van dichtbij bekijken. “Het combineren van mode en innovatie tijdens dit evenement was een nadrukkelijke wens van de gemeente”, vertelt Martijn Wokke, een van de organisatoren. Zelf begeleidde hij vandaag een Hackers-challenge en vertelt het verhaal van een jonge jongen die dolblij tot level vier (van 5) gekomen was. “Dit wil ik op school nou leren”, had hij gezegd. “Hij had het systeem bijna gehackt”, glimt Wokke duidelijk tevreden. “Ik heb hem de URL’s voor de broncode meegegeven zodat hij het thuis verder kan proberen.” Vandaag dus, ergens in Alkmaar, ouders die even geen kind aan hun kind hebben. Die laatste zit namelijk te hacken en dàt wil hij op school ook leren. Logisch.

Wokke schat het aantal deelnemers van de dag op zestig. Jong en oud. En hoewel hij op meer gehoopt had, is hij niet ontevreden. “Het was de eerste keer en nu kan het gaan groeien.” En dat ‘groeien’ is misschien wel juist datgene waar Makers World over gaat. Laagdrempelig aan de slag met leuke dingen. Dingen die je op school ook wel zou – of had – willen leren. En dan groeien…, gewoon onbedaarlijk groeien. Op het woekeren af.

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Organisatie:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.