GUILTY PLEASURE

Met je voeten langzaam wegzakken in het natte zand bij het randje van de branding, gehakt – het liefst inclusief rauw ei – kneden met je handen, flink knijpend zodat het tussen je vingers door perst, met je blote voeten druiven stampen na een rijke oogst, de geur van diesel bij het tanken, of het lostrekken van velletjes bij het vervellen na een flinke zonnebrand. Langzaam zodat ze zo lang mogelijk worden. Heimelijk genot. Wat is er nu lekkerder dan dat? Bij Kaeskoppenstad pakken ze deze ‘quilty pleasures’ wel heel professioneel aan. Althans, op de afdeling grime. Jongstleden zondag even de stabiliteit van de maag getest, tijdens een bezoekje aan deze ogenschijnlijk ranzige kant van het jaarlijkse evenement.

“Houdt er rekening mee dat er ook veel kinderen het evenement bezoeken, je kunt de wonden niet te gruwelijk maken.” Karin voelt zich genoodzaakt het bloederige enthousiasme van de grimeurs enigszins te kanaliseren. Het kan ook te gek. Toch?

Zombie bloed…!

Voor Eugène van ELC FX niet. Hij gaat helemaal los. Schaaf-, en snijwonden, waarvan de eerste vuil en de laatste diep, blauwe plekken, blaren, builen en pus. Hij kan er geen genoeg van krijgen. “Kijk,” zegt hij terwijl hij het zoveelste potje open draait, “dit is oud bloed, zie je, het trekt draden.” Hij kijkt verguld en ook de deelnemers zijn helemaal in hun nopjes. Hmmm, oud bloed! “En deze”, zegt hij, “deze is veel donkerder”. Verwachtingsvol kijk hij naar zijn cursisten. “Zombie-bloed!” stellen zij niet teleur.

Ook zijn er een paar lotus-patiënten tussen. Zij hebben het maken van wonden tot een ware kunst verheven. En terwijl je met een weeïg gevoel hun trotse werk mag bewonderen, staat er plots iemand naast je schuimbekken. “Het smaakt naar zure matten”, wordt er ongevraagd toegelicht. Witte flokken spatten in het rond terwijl hij praat als een ontplofte bus scheerschuim.

Het gezelschap geniet. Het is heerlijk om een diepe jaap te knutselen op de onderarm van je buurvrouw. Onderin zwart en naar de randen toe steeds roder. Na de theater workshops, de bouwploeg en de kostuumafdeling, mag het duidelijk zijn. Ook de ‘Grime’ zal dit jaar z’n mannetje staan. Kaeskoppenstad is over ruim twee weken en ze zijn goed voorbereid. Sterker nog; Ze hebben d’r zin an!

“Het smaakt naar zure matten”

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Organisatie:

Social Media:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.