SIERADEN MET KARAKTER

Zodra je merkt dat je mee begint te knikken, ‘alsof’, aangezien je de draad van het verhaal al een minuutje of wat volledig kwijt bent, heb je waarschijnlijk te maken met een vakman, een specialist, of iets in die richting. Iemand die zijn vak ademt, zweet en leeft, het door zijn aderen heeft stromen. Voor hem of haar gesneden koek, voor jou een spoor dat zich nauwelijks laat bijbenen en moeiteloos bijster raakt.

Op bezoek bij Joeri Dijkman van Metal Art. Als vakkundig goudsmid op De Laat, aan het werk in zijn atelier, gaat hij helemaal los over zijn kunde. Hoewel de term ‘kunst’ misschien wel beter geplaatst zou zijn. Vertelt met achteloos gemak over de processen die zijn beroep zo boeiend maken. Van hak op tak, trekt hij gereedschappen tevoorschijn, toont machines, smelt wat goud en tuurt hij door een loep.

Sieraard voor Maxima

“O, ja!” stuift hij op, “Heb nog eens meegedaan met een wedstrijd waarbij een sieraad voor Maxima gemaakt moest worden. Toen nog prinses. Niet gewonnen.” Mompelend verdwijnt hij in een donker hok en komt terug met een luxe kistje. Snel maakt hij het open en haalt een blinkend stuk tevoorschijn. Het doet denken aan een zon. Zonder acht te slaan op wie dan ook loopt hij naar een werktafel en bestudeert op Sméagol-achtige wijze zijn werk. “Ik was vergeten hoe mooi het was.” zegt hij tegen niemand in het bijzonder.

Daags voor het plaatsen van deze reportage is er nog even telefonisch contact. Of hij de tekst van te voren nog even moet lezen. Zodat er geen vaktechnische fouten in staan. 26-karaats goud bijvoorbeeld. “Dat bestaat namelijk niet.” voegt hij er enigszins bezorgd aan toe. Geen zorgen, beroepsdeformatieve uitspattingen laten we aan hem. Hij is tenslotte de vakman. Een Alkmaars kunstenaar… gewoon op De Laat.

“Ik was vergeten hoe mooi het was”

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Locatie:

Social Media:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.