VAKMANSCHAP, AMBITIE, WILSKRACHT

Het ruikt er een beetje vreemd. Niet vies, niet lekker. Schoonmaakmiddel of zo. Beetje penetrant geurtje. Warm is het ook. Vochtig warm. Het open raam en deur geven nauwelijks verkoeling. Er wordt gedanst in een klein gymlokaal van het MCA. Gedanst ter voorbereiding van de musical ‘Het Kanaal’. Het proces is pril. De dansers zijn nog behoorlijk buiten adem. De tweede repetitie, voor een enkeling zelfs de eerste. “Dat wordt hardlopen dames.” klinkt het van voor de groep. De snel op- en neergaande borstkassen lijken instemmend te knikken. Hardlopen dus.

Er wordt hard gelachen. Danielle Noordermeer noemt het een ‘Mary Poppins sprongetje’. Opspringen met je benen een beetje zijwaarts waarbij je, eenmaal los van de grond, je hakken even tegen elkaar tikt. “Moeten we dàt doen?” Het ensemble is verdeeld in groepen. Groep drie (?) krijgt deze opdracht. Het gelach verandert al gauw in verwoede pogingen. Het blijkt makkelijker dan gedacht. Gelukkig maar, want wanneer Danielle iets voordoet ziet het er altijd makkelijk uit. Wat wil je ook. Ze danst al vanaf haar vijfde en haalde in Melbourne haar Choreography Postgraduate diploma. Welja! Typisch gevalletje ‘uit het goede hout’ dus.

Het Kanaal wordt opnieuw gegraven

Scheppen zwiepen door de lucht. Stokken met een dwars latje. Meer is het nog niet. Zo gaat dat. Aan elkaar getaped en zo nu en dan dicht langs hoofden zwaaiend. Toch, voor wie wil, kun je zien waartoe dit allemaal gaat leiden. Wanneer je durft te vertrouwen wordt het zichtbaar. Verhuld in glimpjes die zich bereidwillig laten vangen. Gewoon, door wie wil…
Of ze even allemaal tegelijk een sprong moeten maken? Voor de foto…. Hoeft niet. Er is precies te zien wat je wil zien. Het ontluiken van iets moois. Onafgewerkt en imperfect. Precies goed dus.

‘Het Kanaal’ wordt de komende maanden opnieuw gegraven, geslepen en vervolmaakt in de catacomben van het MCA. Nu zijn het nog knoppen. Knoppen met de belofte tot volle bloei. Want dat zal het doen. Uiteindelijk. Alle ingrediënten zijn aanwezig; Vakmanschap, ambitie, wilskracht en met talent besprenkeld plezier. Bloeien, dat zal het. Midden in de herfst, in november. In Alkmaar, Schermerhorn en De Rijp. Dus hoewel de zomer eigenlijk nog opgang moet komen, weten we nu al dat het een prachtig najaar wordt.

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Organisatie:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.