PRONK EN PRACHTIG

Zo vaak is de Grote Kerk, of liever gezegd Sint Laurenskerk, niet leeg. Doorgaans staat dit, misschien wel bekendste gebouw van Alkmaar, bol van de evenementen, lezingen en concerten. Over enige tijd wordt begonnen met de voorbereidingen van het Hielander Whisky Festival (13 en 14 februari). Nu echter, kunnen we een mooie reportage maken van de kerk.

“Het is een hele expeditie…, weet je het zeker?” Sjoerd, een van de beheerders polst even of het haalbaar is om een aantal unieke foto’s te schieten. “Ook geen hoogtevrees?” Nee, dat ook niet… We gaan ervoor. Het wordt sluip door, kruip door. De camera moet regelmatig doorgegeven worden om moeilijke doorgangen te passeren. Maar het loont de moeite. Dubbel en dwars!

“Dit is mijn favoriete plek”, vertelt Sjoerd. We staan bijna helemaal boven in de kerk. Dit zijn de plaatsen die normaal gesproken verborgen blijven voor het publiek. Echte plekken voor een Oog op Alkmaar reportage dus. De muziektrommel van het carillon en haar uurwerk, zolders van eeuwenoud houtwerk en een adembenemend uitzicht over de stad. De klokken zelf zijn afwezig. Ze worden gerenoveerd. Ambachtelijk. Zo blijft de klank behouden.

De Grote Kerk; zichtbare geschiedenis

Dwalend over de zolders van de Grote Kerk kom je op veel plaatsen sporen van geschiedenis tegen. In de loop der eeuwen hebben veel mensen het bewijs van hun aanwezigheid achtergelaten. Namen staan gekerfd in stenen en hout. Anno 1777 laat zich lezen in een steen…

Sjoerd houdt zich bezig met alles wat modern is. Oorspronkelijk industrieel ontwerper, bedenkt hij nu oplossingen voor aanpassingen in de kerk. Zo moet er één van de kroonluchters verplaatst worden. Dat vergt veel voorbereiding. “Niets is hier standaard”, aldus Sjoerd, “je moet hier altijd oplossingen bedenken voor zaken die je elders niet zo snel tegenkomt.” Hij geniet zichtbaar van zijn werk.

De Grote Kerk is een van de beroemdste gebouwen van Alkmaar. Ze staat er al sinds de vijftiende eeuw. Haar grote orgel is wereldberoemd en het koororgel is het oudst nog bespeelbare kerkorgel van Nederland. De Grote Kerk in Alkmaar is een prachtgebouw.

“‘t Cieraedt van onse Stadt, het proncksel der gebouwen,
Mach ydereen met recht ons Kercke wel voor houwen,
Want soeckt ghy frayigheydt, doorluchtigheydt, en kunst?
Roem mach wel sonder schroom daer wenden Oogh en gunst”
(uit: C. van der Woude, Kronyck van Alckmaar, ed. 1743)

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Social Media:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.