KNAP WERK VAN AB HOVING

Volgens sommige is het een verwijzing naar de daden van Michiel de Ruyter die op een van zijn befaamde tochten, op weg naar chatham, de ketting bij Gillingham kapot gevaren zou hebben. Dit ‘kapot varen’ op 22 juni 1667 wordt betwijfeld, de ketting was namelijk nogal een flinke jongen met schakels van ongeveer 20 centmeter dik ijzer. Er bestaan ook bronnen waarin wordt vermeld dat de mannen van De Ruyter de ketting hebben los gemaakt, nadat zij de Engelse bewakers hadden uitgeschakeld.

Het was deze daad die de oorlog met Engeland verkortte doordat de Britse vloot – die even verderop bij Chatham lag – hierdoor de grootste schade ooit kon worden toegebracht. Maar liefst drie grote schepen en tien kiene werden tot zinken gebracht. Aangezien Karel II zijn vloot wegens geldgebrek zelf ook al aardig had uitgedund, was dit de genade klap.

Een kijkje aan boord

Of het scheepje in de Grote Kerk echt een verwijzing naar deze zegetocht van De Ruyter is, is twijfelachtig. Het scheepje werd namelijk twee weken na de tocht al opgehangen. Waarschijnlijker is het dat het model dat al gebouwd werd en er dankzij deze historische gebeurtenis extra betekenis aan toegekend is door de kerkenraad.

Nu hangt het scheepje er weer fantastisch bij dankzij het werk van restaurateur Ab Hoving. Een van de zeil gemaakt van het laatste bewaarde stuk perkament uit die tijd. Op het zeil een gedicht die de daden van De Ruyter heroïsch beschrijft. Dankzij de restauratie van het scheepje kan deze weer jaren mee en blijft deze behouden voor iedereen die ‘m zien wil. Het bekijken van het scheepje wordt de bezoekers echter niet heel makkelijk gemaakt. Het model hangt hoog in de lucht, waardoor de details maar moeilijk te zien zijn. Gelukkig konden wij ‘aan boord’ zodat hetgeen dat enigszins verborgen is, toch zichtbaar wordt.

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Organisatie:

Social Media:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.