BIO-GROENTEN EN FREE RUNNEN

Of ik een broodje wil. Uitnodigend houdt ze mij een dienblad voor. Vers gesmeerde boterhammen. “Pindakaas”, probeert ze mij over de streep te trekken. Het is ‘Burendag’ in de Gasfabriek. Op de eerste verdieping wordt luidruchtig geklust. Buurmannen zijn met koevoeten in de weer. Buurjongens voeren stukken van kozijnen af om ze tevreden in een container te knikkeren.

De Gasfabriek leeft weer

Buiten nog meer broodjes, verse koffie, heldhaftig free-runnen en bio-groenten zo van het land. Edelsmid Cécile Kühne geeft demonstraties en toont haar meesterwerk. De Gasfabriek wordt langzaam maar zeker in gebruik genomen, ontwikkelt zich. En hoewel de vorm nog amorfe trekken heeft, is de sfeer tastbaar en concreet. Het is er goed toeven.

Even verderop het Urban Earthship. Sinds kort zit het dak erop. Een dak van stro. Een zelfgestook vuurtje bakt rokend pannenkoeken. Meergranen. Zij, waarschijnlijk z’n dochtertje, kijkt toe hoe haar vader zijn ongetwijfeld kreukloze reputatie riskeert door het verse baksel hoog in de lucht te draaien. Het loopt goed af en bewondering valt hem ten deel.

Burendag bij de Gasfabriek; verre vrienden zijn definitief gezien.

“‘Pindakaas’, probeert ze mij over de streep te trekken”

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Locatie:

De Gasfabriek – Alkmaar

Organisatie:

Social Media:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.