BOEKETTEN

De penetrant geurende lijm trekt draden. Ingespannen versiert ze oorbellen met schelpen. Ibiza, het thema van de bruidsshow op het Clusius College. Vandaar schelpen. Schelpen en vrolijke kleuren.

Naast haar staat een houten bord waarop een vrouwengezicht geschilderd is. “Heeft m’n moeder gemaakt”, vertelt ze zonder van haar priegelwerkje op te kijken. In haar stem klinkt trots. De schelpen zijn weerbarstig en ook de lijm werkt niet lekker mee. In het houten bord is een gaatje geboord. Precies in de oorlel van de vrouw op de afbeelding. Hierin pronkt een andere oorbel. Een met een pauwenveer, een paars bloemetje en dito steentje. Stijlvol. Ze haal een armbandje en diadeem die tijdelijk over het bord bungelden weg. “Dan kun je het beter zien.”

In een lokaal verderop spant het erom. Docenten buigen zich over de creaties van studenten. Bruidsboeketten. Een toets. En dat is meer dan even een paar ruikertjes op bossen. Veel meer. Er wordt vakwerk verwacht. Criteria worden systematisch gecheckt. Gewicht, balans, verhouding tussen prijs en gebruikt materiaal, kleur, vorm, originaliteit en nog een handvol maatstaven waar je nooit bij stil staat. De meeste boeketten weten het oog van de ‘meester’ te trotseren. Een enkeling heeft pech. Even verderop een jongen met een rouwboeket. Een herkansing. Vanochtend net niet het beoogde resultaat behaald. Balen.

Hier ben ik!

Later die dag is de hal van het spiksplinternieuwe Clusius gebouw het decor voor de bruidsshow. Prachtige bruiden worden vergezeld van ingevlogen partners. Broers, neven, vrienden, allen maken zijn een ietwat ongemakkelijke en juist hierdoor charmante entree.

Enkele bruiden worden vergezeld van bruidsmeisjes. Soms drie, vier jaar oud, max. Het paar honderd koppige publiek smelt weerloos. Biedt geen enkele weerstand. Zelfs de bruiden, die het middelpunt zouden moeten zijn, leggen het af. Ondanks hun prachtige kapsel, fantastische make-up, het professionele bruisboeket en een jurk die je voor even weer in sprookjes laat geloven, moeten zij hun meerdere erkennen in hun driejarige nichtje dat straalt alsof deze bruidsshow de normaalste zaak van de wereld is. En mocht dit alles nog niet voldoende zijn, heft zij haar met corsage getooide handje, en zwaait. Ze zwaait! Naar het publiek terwijl ze hen recht in de ogen kijkt. Kin omhoog en borst naar voren. Hier ben ik…!

Woensdag 15 april tussen 18.30 en 21.00 uur is er een Open avond op het Clusius College in Alkmaar. Dan kun je met eigen ogen bekijken of deze school jou iets te bieden heeft. Een school die haar leerlingen stimuleert het beste van zichzelf te geven. Kin omhoog en borst naar voren. Hier ben ik…!

Colofon

Fotografie:

Tekst:

Dank aan pin12.nl voor het sponsoren van deze fotoreportage:

banner Pin 12 webdevelopment SEO security

Alle foto's op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik uitsluitend onder voorwaarden.